Thursday, 24 May 2012

224 MODEL QUESTIONS FOR PS GP B, IPO & PM GRADE 1 EXAM (PM VOL VI PART I,II,III)


POSTAL MANUAL VOLUME VI
PART I


1.         Sunday and other post office holiday Night post office will be done
           
a)                 Booking of the Regd article, including VP article
b)                 Sell postage stamps
c)                  SB transaction only
d)                 Above A&B only                                                                                           Ans:d(2/1)

2.         Memorandum distribution of work ( MS-11) is issued by

            a)         Head Post Master                                        b)         Inspector of Post
            b)         Senior Supdt of post office                                    d)         Divisional Supdt      Ans:d(4)

3.         Mark the correct option

            a)         A nominal roll is a record of Postal Assistant actually at work in a post office on                any given day maintained in form MS-12
            b)         The nominal roll should be written up by the postmaster
            c)         A nominal roll on similar lines may also be maintained for postman and village                postman in offices where their strength is more than 25
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(4)

4.         Attendance register in form S-37 will maintained by

            a)         Every post office                                          b)         Only Head post office
            c)         Every PO having more than one clerk     d)         All the above             Ans:c(4a)

5.         Village sorting list in form M-52 will be prepared and supplied to each office by
           
            a)         Divisional Superintendent                         b)         Sub divisional inspector
            c)         Sub Post Master                                           d)         Head postmaster      Ans:b(5)

6.         A rout list in form M-53 is issued by______ to_________
           
            a)         Divisional Supdt  , Postman                        b)       Postmaster , Postman
            c)         Sub divisional inspector, village postman c)      None of these           Ans:c(5)

7.         The village sorting list once in a month should be examined by

            a)         Sub divisional inspector                             b)         Supdt of postoffice
            c)         Sub account assistant                                d)         Postmaster                Ans:c(5)

8.         The yearly village return MS-88 in the month of  ____ of  each year  should be kept by ______showing the number of articles of all sorts received for delivery in each village within the jurisdiction of the office . As soon as the compilation is over, it should be totaled, signed by__________and forwarded to __________.
                                   
a)                 Village postman, Mar,  sub divisional inspector ,  Supdt of post office
b)                 Accountant, Feb, postmaster, head of the circle
c)                  Sub account assistant, Feb, Postmaster, divisional inspector
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(6)



-76-

9.         MO Oblong stamp and insurance stamp should be keep in custody of

            a)         Money order PA                                           b)         Parcel PA
            c)         Sub Account assistant                                d)         Postmaster                Ans:d(21)

10.       Head of the Circle’s circulars are ordinarily issued by head of the circle once in a
           
            a)         Year                                                                b)         Half year
            c)         Month                                                             c)         Quarter                       Ans:c(24)

11.       Any information received by the officer of the department officially should not be made public  but this restrictions are however not applicable to

            a)         Competent court of law                               b)         District magistrate
            c)         Commissioner of Police or District SP     d)         All the above             Ans:d(17)

12.       Leather cash bag should be used when the amount of currency notes exceeds Rs

            a)         5000                                                               b)         10000
            c)         500                                                                 d)         1000                           Ans:c(27)

13.       Preservation period of stack book of post office is

            a)         20 Years                                                        b)         10 Years
            c)         5 Year            s                                                          d)         3 Year            s                      Ans:b(25)

14.       Preservation period of Nominal Roll

            a)         10 Years                                                        b)         20 Years
            c)         30 Years                                                        d)         Permanent                Ans:d(25)


15.       The following records may not be destroyed without the special permission of the Head of the Circle

a)                 Post office order book
b)                 Register of undeliverable pass books in deposit in the head office
c)                  Post office certificate ledger
d)                 Correspondence regarding which enquiry in progress or connected with the cases which have not been fully decided or closed
e)                 All the above                                                                                                 Ans: e(25)

16.       Mark the correct option remittances sent by post

            a)         When a remittance is to be sent by post, the money should be placed in                            Leather cash bag and cash sealed by treasure.
            b)         The remittance advice and acknowledgement dispatch inside of Regd bag.
            c)         When remittances is to be sent in charge of a special carrier, the amount                           should be made over to the carrier and he should be required to grant a receipt                for the same in treasurer cash book.
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(28)

-77-

17.       The loss of identity card should immediately be notified by ______in his ______
           
            a)         Postmaster, daily dairy                    b)         Inspector, daily dairy
            c)         Head of the circle, circular             d)         None of these                       Ans:c(32)

18.       The annual fee of business reply card should be realized in advance and credited  to

            a)         Postmaster Account                                    b)         UCP
            c)         UCR                                                   d)         None of these                       Ans:c(32)

19.       Mark the correct option relating to  the VP article found in letter box

            a)         The sorting clerk should after noting the irregularity in error book(MS-2) show                  the article to the PM and make it over to Regn/Parcel clerk
            b)         If the article is fully prepaid with postage, registration fee and VPP and is                          accompanied by the prescribed form duly filled up it should be disposed of as if               presented at the window
            c)         The receipt for the sender being handed over to sorting clerk and pasted him in               error book
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(33)

20.       ___________ must, from time to time examine the registers (MS-85) and visit books (MS-86) of the village postmen attached to his office

            a)         Head record officer                          b)         Inspector of post office
            c)         Postmaster                                        d)         None of these                       Ans:c(39)

21.       The memorandum and statistical register (MS 14 a) are  prepared by____ on the ____ and the statistical memorandum should be submitted to _____on the 10th of the each month counter signed by______

a)                 Postmaster, 1st of the each month, head of the circle, divisional inspector
b)                 MO PA, 1st of the each month, head of the circle, divisional inspector
c)                  Regn/Parcel PA, 1st of the each month, Head of the circle, postmaster
d)                 None of these                                                                                               Ans:d(41)

22.       On the _____ of the each month a statement of cases pending at the end of the preceding month should be prepared by_____ in form______in duplicate by meant of carbonic paper, the top copy being retained for office record and the lower copy being submitted to the ____as the statement of complaint.

a)                 5th , divisional inspector, Cpt-3,  Head of the circle
b)                 1st , First class postmaster, Cpt-3, Supdt of post office
c)                  10th , HRO, Cpt3, Head of the circle
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(48)

23.       Suggestions complaint book (MS-94) will be kept by

            a)         Head Post officers                           b)         Sub Post offices
            c)         RMS officer                                       d)         All post officers                     Ans:d(48b)



-78-

24.       The book of information is maintained in ______ . The book should be kept up to date  and retained by _____ in his personal custody.

            a)         Each Head office, Postmaster       b)         Each branch officer, BPM
            c)         Each HO and SO, PM, SPM          d)         None of these                       Ans:c(48c)

25.       Service books and service rolls in  _______ the ________ is responsible for the safe custody

a)         Divisional office, SP                                    b)         Divisional office , SSP
c)         Head Offices, Head Post master   d)         None of these                       Ans:c(49)


26.       When a VP article is delivered as ordinary registered article and the VP amount subsequently collected the amount should be taken to

a)                 MO issue and VPMO issued
b)                 To UCR and the amount paid to the sender charging under UCP
c)                  To UCR and VPMO issued by per-contra charge to UCP
d)                 Amount sent by service MO to the sender                                           Ans:c(227a)
e)                  
27.       A VP articles on which intimation has been served an lying in the deposit for seven days can be retained

a)                 For further seven days without any fees
b)                 For further seven days on payment of fees
c)                  For fifteen days on payment of fees
d)                 Cannot be retained return to sender after 7 days                                  Ans:b(231)
e)                  
28.       In case of refused/unclaimed VP articles the VPMO form should be

a)                 Returned back to sender
b)                 Destroyed
c)                  Filled in the office
d)                 Upper portion of MO form destroyed and lower portion with sender’s certificate to be filed                                                                                                            Ans:d(232)

29.       No redirection fee is charge on redirection of a parcel

a)                 If the revised address of the addressee is within the same delivery office
b)                 If the revised address of the addressee is within the same post town
c)                  If the parcel is returned to sender and if the sender resides in a different address within the delivery area of the office or within the same post town
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(189)

30.       The amount noted for remittance to sender of VP article

a)                 Can be altered free of cost at the request of the sender
b)                 Can be altered on payment of prescribed fee at the request of the sender
c)                  Can only recall the article
d)                 None of these                                                                                               Ans:a(210)



-79

31.       Postage stamps can be affixed to IPOs to made up broken amount on the condition

a)                 The no of stamp should not exceed 3
b)                 Amount should not exceed 4
c)                  Total value of IPO including the stamps affixed there in should not exceed 100
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(188)

32.       Unpaid postage abstract is a record in form______-which is to be maintained by every_____ and_______to record the _______of unpaid articles

a)                 MS-88, Account office, Circle account office, registered
b)                 ACG 45, Sub office and branch office, receipt
c)                  ACG 45 , Head office and sub office, receipt and dispatch
d)                 ACG 45, Account office, Head office, receipt and dispatch                 Ans:c

33.       To availing registered journals facility at least ____  regd articles has to be booked monthly

            a)         150                                                     b)         200
            c)         250                                                     d)         500                                         Ans:b

34        The sender of an inland regd article may obtain attested copy of the addressee’s receipt on application made to the Post office within_____ of the date on which the addressee signed the original receipt.

            a)         3 months                                           b)         4 months
            c)         6 months                                           d)         One year                                Ans:c(185)

35.       It will be ensured that the aggregate value of all the VP articles including article including customs duty articles entrusted to an EDDA does not exceed Rs ______

            a)         8000/-                                                 b)         5000/-
            c)         10000/-                                               d)         20000/-                                   Ans:a


36        Postmaster order book (MS-1) maintained in

a)         All sub offices                                   b)         All Branch offices
c)         All Head offices                                d)         All the above                         Ans:c(50)

37.       In PO  when duties of Pas are combined, the combination permissible is

            a)         Money order & Treasury                 b)         Sub account & mail
            c)         Delivery and Deposit                       d)         Delivery and mail                 Ans:d(4)\

38.       The customs duty due on letter/packets of the foreign letter/mail should be realized
a)                 And brought in to a separate head at the PO
b)                 In cash and credited under UCR
c)                  In cash and converted in to postage stamps affixed and defaced on receipts
d)                 Should be collected and sent to customs authorities directly              Ans:a(1(3))
-80-
39.       Business reply cards and envelops should be taxed

a)                 At the prepaid rate of postage
b)                 Twice the deficiency of the postage
c)                  At the prepaid rate of postage and handling charges.
d)                 At the twice the deficiency of postage and handling charges.                        Ans:c(32)

40.       If an insufficiently prepaid VP article is found in a letter box, it should be

a)                 Returned to sender
b)                 Booked in the normal course and postage due is collected from the addressee
c)                  Booked in the normal course as a registered article
d)                 None of these                                                                                               Ans:a(33)

41.       Loose account bags containing cash bags will be in the personal custody of the

            a)         Postmaster/Sub postmaster                       b)         Sorting assistant
            c)         Sub Accounts assistant                              d)         Treasurer                   Ans:d(67)


42.       Transit bags means

a)                 Several bags intended for other offices received loose at the office
b)                 Bags to be kept in deposit at the office
c)                  Several bags intended to be dealt with the office enclosed in a bag addressed to the office
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(33)

43.       Redirection fee for redirecting parcels should be collected

a)                 In cash and credited in to account as such
b)                 In cash and credited under UCR head
c)                  Should be collected in the form of undefaced postage stamps
d)                 Should be affixed on the parcel in the form of postage stamps and defaced
Ans:c(30)
44.       Notice of hours of Business for PO/RMS offices should be supplied by

            a)         Head Post master                            b)         Asst. Supd to PO
            c)         Postmaster General                        
            d)         Sr. Supdt of Pos/ Supdt. of Pos. of the division                                     Ans:d(5)

45.       Left India articles to be sent to RLO
           
            a)         At once                                              b)         One week
            c)         15 days                                              d)         One month                            Ans:a

46.       Time limit for requesting copy of address’s receipt of Regd articles

            a)         One month                                        b)         Two month
            c)         Three month                                     d)         Six month                              Ans:c

47.       Notice of hours business for Branch office will be supplied by

            a)         The Divisional Supdt.                     b)         The Head Postmaster
            c)         The account office                           d)         Sub divisional Inspector     Ans:d
-81-
48.       Postal mails superscribed in “ On India Government Service” received for delivery
           
a)                 Containing both name and address of the officer to be delivered redirected according to official designation
b)                 Containing only the name to be delivered according to name of the addressee
c)                  Postal mails not bearing the superscription “ On India government Service” but contain name and designation of the officer., to be delivered redirected according to name
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(10)

49.       A letter delivered to an addressee can be reposted within the post town for redirection
           
            a)         After getting redirection fee            b)         After getting 50% of redirection fee
            c)         After collecting  fee equal to postage       d)         Free of cost               Ans:d(71)
                                
50.       When a VP article is redirected, intimation should be served to

            a)         Office of posting                               b)         The addressee
            c)         The sender                                        d)         The concerned RMS           Ans:a

51.       Preliminary sorting of mails is done by

            a)         Mail Office                                         b)         Returned Letter Office
            c)         Post Office                                        d)         Head office                           Ans:c(84)

52.       The postman returns undelivered unpaid articles to

            a)         Treasurer                                           b)         Deposit PA
            c)         The Postmaster                                d)         Delivery PA                           Ans:c(123)

53.       An article bearing “OIGS” addressed to the officer of Central Govt Service bearing his name & designation is delivered to
           
            a)         Name                                                 b)         Designation
            c)         Incharge of the office                      d)         None of these                       Ans:b(101)

54.       To ascertain the punctual clearance of letter box, the postmaster

            a)         Post test letters                                 b)         Post trial Cards
            c)         Post test Cards                                 d)         All the above                         Ans:a(73)

55.       Delivery beat list are prepared by

            a)         Sub Divisional Head                       b)         Supdt of Post Office
            c)         Postmaster of concerned PO         d)         Head Postman of concerned beat
                                                                                                                                                Ans:c(102)

56.       Window delivery tickets are meant for receiving

a)                 Regd/Unregistered mail at the window of the PO
b)                 Fully prepaid unregistered mails for the addressee across the window
c)                  Fully prepaid unregistered mail in a locked bag
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(100)
-82-
57.       In case of inward unpaid foreign mails, the article can be taxed

            a)         By any post office                           
            b)         by only the Head Post office
            c)         By the office of exchange in India           
            d)         By the RMS office only       Ans:c(115)

58.       Accounts and branch office bags received in mail bags should be transferred to

            a)         The Sorting PA                                 b)         The sub account PA
            c)         The PM/SPM                                                d)         The treasurer                        Ans:d(106)


59.       The unpaid station bundle addressed to the office should be

a)                 Opened by the delivery PA                       
b)                 Taken by the Postman for delivery
c)                  Made over, unopened , by the delivery PA, to the Postmaster
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(108)

60.       The paid unregistered article to be transferred to the deposit department at the time of delivery will comprise

a)                 Article to be redirected
b)                 Articles to be deposited
c)                  Articles the addresses of which are not known/articles with undecipherable and incomplete addresses/articles with fictitious address
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(113)

61.       Particulars of window delivery ticket issued should be entered in

a)                 Postmaster Order book                  
b)                 Postmaster Daily dairy
c)                  Register of window delivery tickets(MS 23)
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(100)

62.       Window delivery ticket prepared in form

            a)         MS 23                                                 b)         MS 22
            c)         MS 24                                                 d)         MS 11                                     Ans:c(100)

63.       Post boxes and bags entitling the renders to receive delivery of all

a)                 Fully prepaid Parcels and VP parcels
b)                 Any letters
c)                  Fully prepaid unregistered letter, ILC, PC,
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(100)

64.       Beat instruction register prepared in form

            a)         MS 32                                                 b)         MS 31
            c)         MS 30                                                 d)         MS 24                                     Ans:a(102)



-83-
65.       Book of addresses instructions is maintained by

            a)         Deposit Assistant                             b)         Postmaster
            c)         Mail Assistant                                   d)         Sorting Assistant                  Ans:a(133)

66.       Undelivered acknowledgement cards are to be destroyed after

            a)         15 days                                              b)         One month
            c)         Three Months                                   d)         Four Months                         Ans:d(143)


67.       If an article issued by RLO either for deliver to the addressees or to return to the sender cannot be delivered

a)                 It may be redirected whenever the revised address of the addressee/sender is not known the PO
b)                 It should be again returned to RLO
c)                  It should be burnt
d)                 It should be sent to the HPO for safe custody                                        Ans:a(139)

68.       Undelivered packets containing Registered Newspaper return to sender

            a)         On the same day                              b)         After 7 days
            c)         After 15 days                                     d)         After one month                   Ans:b(143)
69.       Permanent instructions are valid for

            a)         One year                                            b)         Two years     
            c)         Three years                                       d)         Five years                              Ans:c(133)
70.       Instructions regarding authorizing Post Office to pay money order to another person are valid for

            a)         One year                                            b)         Two years     
            c)         Three years                                       d)         Five years                              Ans:c(133)
71.       If the addressee of ordinary article is not traceable and address of the sender is not noted on the article
a)                 The article is kept in office undelivered
b)                 The beat postman tries to find out the addressee once again
c)                  The deposit PA forward it RLO after passing remark in red ink after keeping in deposit for 7 days
d)                 The article may be destroyed with permission of Postmaster / Sub postmaster .
                                                                                                                                    Ans:c(143)

72.       An article for which notice of arrival has been tendered to the addressee, it

a)                 Can be redirected to a new address
b)                 Cannot be redirected to address elsewhere
c)                  Can be redirected on collection of specified fee
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(131)

73.       Unclaimed unregistered article marked ‘ Poste restante’ should be deposited of

            a)         Two months                                      b)         After 7 days
            c)         After 15 days                                     d)         After one month                   Ans:d(143)
           


-84-

74.       I class foreign inward mail on redirections are eligible for free redirection

            a)         Up to the new address                    b)         Within India
            c)         Not eligible for air transmission     d)         Cannot  be redirected         Ans:b(137)

75.       Instruction slip means

a)                 Letter of instruction received for public
b)                 Instruction given by the postmaster to his subordinates
c)                  A document in which gist of instruction in connection with delivery / redirection of postal article from public are communicated to departments
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(134)

76.       If an unpaid article sent to BO is returned as undelivered the article will be

a)                 Returned to sender after deducting the amount of postage from the cash and stamp balance of BO
b)                 Returned to sender after deducting the amount of postage from cash and stamp of the SO
c)                  Returned to sender after simply taking suitable entry in unpaid postage account in BO
d)                 Returned to sender simply as ordinary letter                                          Ans:c(130)

77.       All article of correspondence originally received for delivery in India by foreign post may be redirected to revised address

a)                 Only within India
b)                 Only to foreign countries served by foreign post
c)                  Any place served by India post or any country or place served by foreign post
d)                 To be returned to RLO                                                                                Ans:c(137)

78.       If an addressee of a Regd letter on signing in delivery slip refuses to sign in acknowledgement

a)                 The article should be returned undelivered
b)                 An application to be obtained from the addressee to this effect
c)                  A witness to be obtained to this effect
d)                 A remarks regarding refusal should be written on the acknowledgment and the article should be delivered                                                                         Ans:d(117)

79.       The official who initials in the postman book in token of receipt on RL acknowledgments is

            a)         Registration PA                                b)         Postmaster
            c)         Treasurer                                           d)         Mails PA                                Ans:a(183)

80.       Parcels weighing above 10 KG should be

            a)         Delivered only at the post office                b)         Returned to sender
            c)         Delivered through the bean Postman      d)         Taxed                         Ans:a(180)




-84-


81.       VP article can be kept  in deposit from the date of intimation

            a)         For 14 days                                       b)         7 days
            c)         1 Months                                           d)         None of these                       Ans:b(231)

82.       An unclaimed VP article should be returned to the sender

            a)         After 7 days                                       b)         After 10 days
            c)         After 15 days                                     d)         After one month                   Ans:a(231)

83.       Fee to be collected when a regd parcel is redirected to the neighboring Distrust is

a)                 Nil                                                      
b)                 Half rate
c)                  Amount of postage prepaid on the parcel
d)                 Half the rate excluding the registration charge                                      Ans:d(199)

84.       VP article received for delivery without VPMO form

a)                 Article will be returned to the sender immediately
b)                 Article will be returned to RLO
c)                  MO form will be filled in with reference to the entries available on the article and the article will be sent out for delivery
d)                 Article will be kept in deposit till receipt of VPMO form                         Ans:c(227)

85.       Unclaimed articles of letter mail with remarks ‘not known’ and ‘left’ are returned to sender

            a)         After 7 days                                       b)         After 10 days
            c)         After 15 days                                     d)         After one month                   Ans:a(143)

86.       Insured articles addressed to minor may be delivered to

a)                 The minor to whom addressed
b)                 It may be delivered to the neighbors
c)                  No delivery of insured article be made
d)                 The minor in the presence of person who take care of the minor      Ans:d(204)

87.       Limit of insured articles that can be entrusted to a postman for deliver in his beat is

            a)         Up to Rs 250/-                                   b)         Up to Rs 600/-
            c)         Up to Rs 500/-                                   d)         Up to Rs 5000/-                    Ans:c(202)

88.       Parcel may be detained in the office of delivery after serving intimation up to a

            a)         8 days                                                            b)         15 days
            c)         7 days                                                            d)         May be return to sender      Ans:c(191)




-85-

89.       The charges to be collected when a registred letter already delivered is presented with a revised address for registration.

a)                 Cannot be registered
b)                 Fresh postage and registration charges to be paid
c)                  Postage alone to be collected
d)                 Fresh registration fee is to be collected                                                   Ans:d(171)

90.       An attested copy of addressee’s receipt of registered article, if applied by sender

a)                   Can be given free of cost
b)                   Cannot be given
c)                    Can be given on payment of registration fee in cash
d)                   Can be given on payment of prescribed fees in the form of defaced postage stamps                                                                                                     Ans:d(185)

91.       If the addressee of inward foreign parcel is aggrieved on the customs duty imposed on the article, it

a)                 Should be taken delivery by the addressee and referred to customs authorities
b)                 Has no option except to take delivery or refuse to take delivery
c)                  Can request for return of the article to the customs for reassessment
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(182)

92.       Redirection fee due on refused inland parcel on redelivery to sender

a)                 Can be cancelled without any restriction.
b)                 Can be cancelled
c)                  Can be cancelled when delivered at the office of issue/at the same post town
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(191)

93.       Refused foreign registered articles of letter mail

a)                 Should be disposed in the same manner of inland registered letter mail
b)                 Should be sent to the foreign office of exchange
c)                  Should be sent to RLO though the PO at the HQ of the circle
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(191)

94.       Acknowledgement card attached to an unclaimed/returned registered article for redelivery to sender should be

a)                 Delivered back to sender along with article
b)                 Filled along with delivery slips
c)                  Destroyed
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(192)

95.       Inward foreign parcels on which intimation served can be kept in deposit at the PO for

            a)         15 days                                              b)         7 days
            c)         One month                                        d)         Two month                            Ans:a(193)


-86-

96.       Insured bags/insured bundles received must be opened

a)                 By the treasurer in the presence of Postmaster
b)                 By the registration PA
c)                  By the Postmaster
d)                 By the registration PA in the presence of the Postmaster                    Ans:d(137)

97.       For foreign insured articles acknowledgements

            a)         Cannot be obtained                                    b)         Given free of charge
            c)         Special fee will be collected          d)         None of these                       Ans:c(198)

98.       In the case of VPMOs issued at the office of delivery of the VP article, the MO receipt

a)                 Will be retained in the book of MO receipt. 
b)                 Will be detached an sent to office of posting
c)                  The receipt will be given to the addressee of the article
d)                 Will be pasted to the corresponding VP receipt book                            Ans:d(227)

99.       The value of a single VPMO should not exceed Rs

            a)         500/-                                       b)         2000/-
            c)         5000/-                                     d)         No limit                                               Ans:c(226)






































POSTAL MANUAL VOLUME VI PART II

1.         Cost of single MO forms is

            a)         0.50 paise                                          b)         0.25 paise
            c)         Rs 1/-                                                  d)         Free of cost                           Ans:b

2.         The book of MO form contain

            a)         50 forms                                             b)         100 forms
            c)         25 forms                                             d)         200 forms                              Ans:a

3.         The cost of VP MO form is

            a)         0.50 paise                                          b)         0.25 paise
            c)         Rs 1/-                                                  d)         Free of cost                           Ans:b

4.         The daily MO issue journal and MO paid  list prepared in

            a)         MO-2, MO-4                                       b)         MO-4, MO14
            c)         MO 17, MO 18                                   d)         None of these                       Ans:a

5.         MO issue journal prepared in

            a)         Single copy                                       d)         In duplicate
            c)         In triplicate                                         d)         In quadruplicate                   Ans:c

6.         Mark the correct option

a)                 MO check list prepared in MO 70
b)                 HVMO list prepared in MO-75
c)                  Register of MO received prepared in MO-3
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d 

7.         The round and oblong MO stamp must always remain under lock and key in personal custody of

            a)         Regn PA                                            b)         MO PA
            c)         Postmaster                                        d)         None of these                       Ans:c

8.         MO becomes void

a)                 At the beginning of the month following the month of its issue.
b)                 At the end of the  month of issue
c)                  At the end of the month following the month of its issue
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(65)

9.         The official who initial in the Postman book in token of receipt of MO acknowledgement is

            a)         Regn PA                                            b)         Postmaster
            c)         Treasurer                                           d)         MO paid PA                           Ans:d(38)


89-

10.       If the remitter presents an application requesting postmaster of office of issue to change  the name of payee, the fee to be collected is

a)                 Second commission in cash
b)                 Free
c)                  Second commission in shape of postage stamp affixed on the application
d)                 None of these                                                                                               Ans:c

11.       A money order received for payment to minor of 5 year old is paid to

a)                 Parent or guardian
b)                 Minor himself
c)                  Any elder available at the given address
d)                 None of these                                                                                               Ans:a(34)

12.       If the payee refuses to take MO payment, MO should be

a)                 Kept in deposit for 7 days
b)                 Returned to RLO
c)                  Returned to remitter at once
d)                 Returned to the remitter after 10 days                                                      Ans:c(62)

13.       When a remitter presents MO form filled in regional language which is not known at the office of payment, the MO issue PA

a)                 Translates into English
b)                 Dispatches the MO form as it is
c)                  Insists the customer to fill the form in English
d)                 Refused to book the MO                                                                             Ans:a(9)

14.       If a MO is lost after payment

a)                 Duplicate MO will be prepared by office of issue
b)                 Duplicate mo will be prepared by office of payment
c)                  Certificate of payment will be prepared by office of payment
d)                 Memo of admission of payment will be prepared by office of issue and on receipt, the office of payment will get the signature of the payee in the memo and forward it to the Audit Office.                                                                        Ans:d(75)

15.       Fee for redirection of an Inland MO is

            a)         Double of MO commission                         b)         Equal to the MO commission
            c)         Hal of MO commission                                d)         Free of cost               Ans:d(59)

16.       If the remitter wants to change the name of payee, after booking of MO

a)                 No fee is to be collected from eh remitter for the first alteration
b)                 Second commission equal to first
c)                  Half of the first commission
d)                 Postage stamp for Rs 10 to be affixed on the request form                 Ans:b(61)

(Prepared by AB Kantharaja  Kodagu Dn, Karnataka, presently serving in APS (abkantharaja@gmail.com) mobile No 08969822340)

-90

17.       High Value money order received without HVMO list

a)                 Will be returned to the remitter
b)                 Will be paid as usual
c)                  Will be sent to divisional office for further order
d)                 Will be kept in deposit to ascertain genuineness from the office of issue
Ans:d(87)

18.       The amount of commission on a Service money order for Rs 5000 is

            a)         Rs 250/-                                             b)         Half rate of normal MO
            c)         Nil                                                       d)         None of these                       Ans:c(11)

19.       Family allotment money order is remitted by

            a)         Railway authorities                          b)         Defense authorities
            c)         Telecom authorities                         d)         None of these                       Ans:b(55)

20.       The MO commission chargeable for remitting Rs 5000/- to National defense fund and Prime minister Relief fund is Rs

            a)         Rs 250/-                                             b)         Half rate of normal MO
            c)         Nil                                                       d)         50 only                                   Ans:c(11)

21.       The stamp impressed on Mo form received for payment is

            a)         Oblong stamp                                   b)         Round MO stamp
            c)         Date stamp                                        d)         Name stamp                          Ans:b(25)

22.       If a MO is repaid to the remitter, his signature should be obtained on

a)                 Only in the MO receipt portion
b)                 Both in the receipt and acknowledgment portion
c)                  Only in the acknowledgement portion
d)                 Only in postman book                                                                                 Ans:a(61)

23.       Family allotment MO is printed in

            a)         Blue ink in red paper                       b)         Blue ink on pink paper
            c)         Red ink on blue paper                    d)         black ink on blue paper      Ans:c(55)

24.       If there is a discrepancy of less than Rs 10/- between the amount entered by the remitter and by the office of issue

a)                 MO issue returned to the office of issue for necessary correction
b)                 MO is paid only after confirming the value of MO by fax/telegram
c)                  The amount written by the remitter is paid and irregularity reported to office of issue
d)                 None of these                                                                                               And:c923)






-91

25.       If a payee of the VPMO (sender of the VP article) for Rs 400/- is deceased, then the VPMO should be

            a)         Returned to the addressee of the VP article
            b)         paid to the claimant in the presence of alliterate witness
            c)         Returned to Audit office as unpaid
            d)         Paid to the claimant after obtaining indemnity bond with one surety              Ans:d(77)

26.       If a remitter of money order wants to stop its payment to the payee

a)                 Value of MO and commission paid will be refunded to him
b)                 Value of Mo will be refunded
c)                  No refund
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(71)

27.       Payment of a MO addressed to a place not served daily by postman will be

a)                 Made to the messenger as authorized by the payee in a letter given to the Postmaster of office of payment
b)                 Paid only to the payee
c)                  Kept in deposit for 7 days an returned for repayment to the remitter
d)                 All the above                                                                                                 Ans:a(30)

28.       Which of the following stamps are not impressed by the issuing office while MO are issued

            a)         The oblong MO stamp        
            b)         Name stamp in acknowledgement portion
            c)         The round MO stamp
            d)         Month and audit stamp                                                                               Ans:c(71)

29.       Which one of the following stamps are not impressed at the office of payment of MO
           
            a)         The oblong MO stamp        
            b)         Name stamp of office of payment
            c)         The round MO stamp
            d)         Ordinary MO stamp after payment of MO                                                Ans:b(7)

30.       Money order issued at BO will be

a)                 Will be numbered examined and issued at the account office as MO presented at the window
b)                 Forwarded to HO for further action
c)                  MOs cannot be booked at BO
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(16)

31.       The MOs for payment at the office of payment will be received from the

            a)         Delivery department                                    b)         The Postmaster
            c)         The regn department                       d)         Deposit department             Ans:c(22)


-92-

32.       Money order issued at the Pos will be dispatched

a)                 Along  with other unregistered mail of the PO
b)                 MO bundles will be made and the bundles dispatched along with labeled bundles of unregistered mails
c)                  Separate MO bundles will be prepared and transferred to registration PA for dispatch along with registered mails enclosed in R bags
d)                 Enclosed in separate bag and dispatched                                              Ans:c(21)

33.       If there is a discrepancy of Rs. 5/- in the value of MO as written in the MO form by the remitter and as advised by the office of payment

a)                 The payment should be withheld and a reference made to office of issue
b)                 The MO should be returned to office of issue
c)                  The amount entered by the remitter may be paid and irregularity reported to office of issue
d)                 The case is referred to HO/divisional supdt. for advice                         Ans:c(23)

34.       The MOs paid at BOs will be accounted for

            a)         At the accounts office                     b)         At the HOs along with its paid MOs
            c)         Separately at the Audit office        d)         None of these                       Ans:a(44)

35.       If a money order payable to a person whose identity is not known to the PO is received

a)                 It cannot be paid at window
b)                 It should be paid on proper identification b a person known to the PO
c)                  Should be returned to the sender
d)                 Can be redirected/dispersed as per written instruction of the person            Ans:b(33)

36.       If a MO is received payable to a minor

a)                 It can be paid to the minor if he is old enough to understand the nature of the transaction
b)                 When the minor is under years of discretion and is living with his parents, payment will be made to his parents on signing the MO on behalf of the minor
c)                  When the minor is under years of discretion and is not living with his parents, payment can be made to person in whose care the minor is living on getting an undertaking
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(34)

37.       When MOs are paid to departmental pensioner, a life certificate should be signed on the back of the acknowledgement portion of the MO form by

a)                 Near relatives  of the pensioner                b)         A gazetted officer
c)            Postman                                                        d)         MO clerk                    Ans:c(121)

38.       MO payable to lunatics who are committed by proceedings under the lunacy act to lunatic asylum/mental hospital will be paid to

a)                 The manager of institution
b)                 The authority who has issued the order under lunacy act
c)                  The near relatives of the lunatic
d)                 Will not be paid but returned to sender                                                    Ans:d(264)
-93

39.       In case money order received for payment to a blind person

a)                 The provision as for payment of MOs to minors to be followed
b)                 Money order should not be paid but returned to remitter
c)                  The provisions as for payment of MOs to pardanishin woman to be followed
d)                 Provision for payment of MOs to illiterate payees should be observed
Ans:d(265)

40.       Money order brought back toward unpaid MOs should be handed over to

            a)         The Postmaster                                b)         Treasurer
            c)         The MO clerk                                    d)         The sub account PA          Ans:b(266)

41.       When family allotment money order are paid

a)                 The MOs paid shall be listed along with other MOs
b)                 The MOs will be entered in separate journal and accounted for separately in the accounts
c)                  Will be entered in MO paid journals and the total entered in the ordinary journal
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(281)

42.       In the case of an inland MO, in which it is learnt that the payee has left India and his revised address, is known to the PO

a)                 The MO cannot be redirected but is should be returned to the remitter.
b)                 The MO can be redirected to payee in another foreign country as per the information available
c)                  The Mo can be redirected, but he difference in the commission of the redirected MO to a foreign country should be deducted in the original value of MO
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(59)

43.       If a VPMO in favour of the sender of a VP article is remaining unclaimed at the PO

a)                 The MO will be returned to the addressee of the VP article for repayment
b)                 The issuing postmaster will encash the VPMO as the remitter and credit to PO accounts
c)                  The VPMO will be treated as void and sent to audit office
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(61)

44.       The commission on MO can be refunded if the

a)                 MO is repaid to remitter
b)                 MO is wrongly returned back to remitter
c)                  The value of MO is defrauded
d)                 The commission in no case be refunded                                                            Ans:d(63)

45.       The period of currency period of Money order expire

a)                 With the close of last day of the month of issue
b)                 With the close of last day of the month following month of issue
c)                  Three months from the date of issue of MO
d)                 With the close of six months following the month of issue                  Ans:b(65)


-94-

46.             The remitter can be altered the office of payment of the payees address

a)         On payment of second commission        
b)         Without any fees
c)         Not permissible       
d)         Only can ask repayment to him                                                                 Ans:b(69)

47.       In sub offices where there are no treasurer cash for payment of MOs will be given to the Postmen by the

            a)         Sub Postmaster                                b)         Joint custodian
            c)         The MO clerk                                    d)         The head Postman              Ans:c((27)

48.       Memo of admission of payment is obtained

a)                 When duplicate money order are issued
b)                 When a money order is lost before payment
c)                  When a money order is lost after payment
d)                 When money order was paid to a person other than the payee.        Ans:c(75)

49.       All head and sub offices journal of money order paid are sent to audit

            a)         Daily                                                   b)         Weekly
            d)         Twice in the month                          d)         Monthly                                  Ans:c(83)

50.       The instances in which the MO receipt is treated as spoiled are when

a)                 There is an error in any of the entries requiring correction
b)                 When the receipt is disfigured due to spilling of ink etc
c)                  A receipt is inadvertently passed over and left blank and noticed at close of the day
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(12)

51.       When a MO paid to a wrong person and the claimant urges for payment before recovery of the amount from the wrong perosn

a)                 It cannot be done
b)                 Claim can be admitted on getting on indemnity bond
c)                  Payment can be made on proper sanction from the head of the division
d)                 Payment can be made on proper sanction form the head of the circle 
Ans:c(42)
52.       If the addressee of the VP article complain that he had been defrauded by the sender

a)                 The amount collected can be returned to the addressee
b)                 The amount can be kept under suspense and case referred to office of posting
c)                  The amount to be credited under UCR and case referred to Head of the Cirlce
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(51)

53.       An Indian Postal Order presented for payment not bearing the round MO stamp of office of issue

a)                 Cannot be paid                               
b)                 Can be paid after necessary verification from the office of issue
c)                  Will be returned to office of issue for suplly of omission and paid
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(189)

-95-

54.       The cases in which defective IPOs be paid without reference to higher authority

a)                 The IPO was first erroneously receipted by a person other than the payee entire cancelled and properly receipted by the payee.
b)                 Receipting signature of the payee scored out by mistake or for defective one and properly receipted.
c)                  Where the IPO was erroneously receipted the purchaser, it subsequently cancelled and receipted by the payee.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(191)

55.       The period of currency of IPO with second commission

a)                 Three calendar month from the last day of the month the IPO was issued
b)                 Six month from the last day of the month the IPO was issued
c)                  24 months
d)                 36 months                                                                                                     Ans:d(195)

56.       The IPO presented after the expiry period of currency, but before the time for forfeiture

a)                 Cannot be paid
b)                 Can be paid on authority from the audit
c)                  Can be paid on payment of second commission by means of postage stamps
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(195)

57.       When an IPO is lost after payment.

a)                 An application should be made through the Supdt. of post office to the Head of the circle asking for permission to issue a certificate of payment
b)                 The application should contain serial number and the denomination of the missing order
c)                  Both the A and B
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(200)

58.       An IPO should not be paid to the payee it

a)                 The signature of the issuing postmaster is wanting
b)                 The round MO/special stamp of issuing office is not impressed.
c)                  Both the signature  of issuing Postmaster/ Round impression wanting
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(189)

59.       Refund of value of IPO can be granted to the purchaser

a)                 At the office of issue on production of counter foil or the purchaser is known to the post office
b)                 At any other office on production of counterfoil or the purchaser is known to the post office
c)                  Both the above
d)                 None of these                                                                                               Ans:c(196)

60.       In the case of inland money order paid certificate of payment is issued by the postmaster of office of payment in the case of

a)                 Loss of MO after payment
b)                 If the MO acknowledgment is lost in transit and the remitter applies for it
c)                  Both the above
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(43)

-96-.

61.       All MOs including VPMO will be treated a high value MO

a)                 For an amount of Rs 200/- and above
b)                 For an amount of Rs 500/- and above
c)                  For an amount of Rs 1000/- and above
d)                 For an amount of Rs 400/- and above                                                     Ans:d(87)

62.       Payment of crossed Indian Postal order will be made

a)                 By cash
b)                 Direct to the payee
c)                  Through PO Saving bank or any of the bank
d)                 All the above                                                                                                 Ans:c(192)

63.       BO slips are prepared by

            a)         HO                                                      b)         BO
            c)         SO(AO                                               d)         All the above                         Ans:c

64.       Min and Max cash balance for each SO will be fixed by

            a)         Head post master                             b)         Inspector/ ASP of the Sub division
            c)         PMG                                                   d)         Divisional Supdt.                 Ans:d

65.       If a money order cannot be paid owing to the death of the payee

a)                 It should be paid to his relatives in the address
b)                 It should be treated as an unclaimed order
c)                  It should be kept in deposit
d)                 None of these                                                                                               Ans:b(70)

66.       A money order booked at the value of RS 1000/- received for payment without oblong stamp impression – the MO should be

a)                 Paid as usual
b)                 Case should be reported to office of issue detaining the MO
c)                  MO to be retuned to office of issue
d)                 Matter should be reported to Superintendent                                         Ans:b(23)

67.       Witness is not necessary for delivery of

a)                 Regd article addressed to an illiterate addressee
b)                 An insured article received for delivery to a minor
c)                  MO for payment an illiterate payee
d)                 A TMO for payment to a payee without fingers

68.       What is the max limit of value of money order which may issued for payment by a Postman and Gp D in urban area, , village postman ED agent

            a)         12000,5000,5000                                         b)         5000,8000,10000
            b)         15000,10000,50000                                                d)         None of these           Ans:a


-97-

69.       A money order received but loss before payment

a)                 The postmaster should then give an intimation to the office of issue by telegraph/fax
b)                 After receiving the intimation the office of issue will prepare duplicate MO in MO 57 and forward to office of payment by service regd post
c)                  A report regarding the issue of a duplicate money order should be made to the home postal account office.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

70.       Memo admission of payment in form MO 10(a) is prepared

a)                 When a MO loss after payment
b)                 When a MO loss before payment
c)                  Either A or B
d)                 Neither A nor B                                                                                            Ans:a

71.       Application for the payment of void MO should ordinarily be made within

a)                 One year from the date of issue of the money order
b)                 Two year from the date of issue of the money order
c)                  Six month from the date of issue of the money order
d)                 None of these                                                                                               Ans:a

72.       16th of the every month_____ will be send void MO list to ______in form MO 19(b)

            a)         SO, HO,                                             b)         SO, Circle Account office
            c)         SO, Postal Account Office             d)         HO , Postal account office  Ans:d

73.       MO station bundle prepared ____MO for particular station

            a)         Five or more                                      b)         Three or more
            c)         Two or more                                      d)         Four or more                         Ans:c

74.       MO become void when

a)                 The MO not paid to payee or remitter
b)                 The MO not paid to payee or remitter at the end of the month following the month of its issue
c)                  The MO not paid to payee or remitter at the end of the year
d)                 None of these                                                                                               Ans:b

75.       Summary of MO issue and payment is prepared in

            a)         MO 17, MO 18                                   b)         MO 15, MO 16
            c)         MO 12, MO 13                                   d)         None of these                       Ans:a







POSTAL MANUAL VOLUME VI

 (PART III)

1.         BO daily account exchanged between

            a)         SO and HO                                       b)         BO  and HO
            c)         BO and SO                                        d)         Either B or C                         Ans:d(2)

2.         Whenever a voucher that is required in support of an entry in the daily account, is not received in the account office

a)                   The daily account bag should be returned to BO/SO
b)                   A not of the irregularity should be made in the error book
c)                    A remark should be written by the sub-account assistant on the daily account against the particulars of the missing.
d)                   Both the B & C                                                                                            Ans:d(4)

3.         BO sent to its account office

            a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:d

4.         Sub office sent to Branch office

            a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:d

5.         Sub office sent to HO

            a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:c

6.         Head office sent to SO

a)         BO Slip                                              b)         SO Slip
            c)         SO daily account                             d)         BO daily account                 Ans:b

7.         SO slip prepared in HO

            a)         Treasurer                                           b)         Head postmaster
            c)         Sub account assistant                    d)         None of these                       Ans:c

8.         SO slip prepared in

            a)         Single copy                                       b)         duplicate
            c)         Triplicate                                            d)         Quadruplicate                       Ans:b

9.         If the voucher is not submitted on the call, or no explanation is afforded by he Sub office or Brach offices concerned for withholding the voucher, the case should be

            a)         Closed                                               b)         Reported to Concerned Postmaster
            c)         Head of the circle                             d)         Divisional Supdt                  Ans:d



-99-

10.       If the item of account cannot be properly classified in the account office it should be

            a)         Taken UCR                                       b)         Taken UCP
            d)         A and b as the case may be           d)         None of these                       Ans:c(4)

11.       Mark the correct option

a)                 A cash office is a sub office which, in addition to performing the ordinary work of sub office
b)                 Those offices are made cash offices to other sub office
c)                  Ordinarily every SO situated at a treasury station will be required to act as cash office with the sanction of Suptd of Post office.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(7)

12.       When an urgent demand for additional funds is received form a sub office, after the daily account bag for the office has been dispatched

a)                 An urgent demand will not be entertained in any case after bag dispatched
b)                 Remittance if possible should be dispatched through special carrier.
c)                  Where a second dispatch of mails is made, the remittance may be sent in a cash bag detailed in an extra SO slip and enclosed in an extra account bag.
d)                 Both the A and B 
e)                 None of these                                                                                               Ans:d(10)      
13.       How are sub post offices kept in funds?

            a)         By drawing from the treasury in the case of SO situated at treasury station
            b)         By remittances from another SO
            c)         By remittances from the HO
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(11)

14.       What arrangements exit for the disposal of surplus collection at SO?

            a)         By drawing to the treasury in the case of SO situated at treasury station
            b)         By remittances to another SO
            c)         By remittances to  the HO
            d)         All the above                                                                                                 Ans:d(12)

15.       Mark the correct option relating to SO Slip

a)                 SO slip prepared in form Pa 3 by HO to each of its SO in every day enclosed in the account bag
b)                 Amount with details, of cash (including stamps) sent to the SO
c)                  The balance of list of daily account received from the SO and accounted for in the HO.
d)                 Particulars of documents and ser No and value of Postal order, sent to SO
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e(18)

16.       An account bag from the SO to HO contain

a)                 The SO daily A/c, MO issue journal, MO paid list.
b)                 List of SB transactions/List of SB documents
c)                  Memo of IPO, Certificate, issued and discharged
d)                 A rolls, daily list of PLI premia collected and paid
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e
-100-

17.       An account bag from the  Head Office to Sub office contain

a)                 The SO slip,
b)                 A cash bag containing cash including postage stamps
c)                  IPO, Saving certificate, for sales
d)                 SB Slip (SB 27), BO daily account after check, Blank MO forms for sale
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e

18.       Ordinarily cash in excess of Rs __________ should be enclosed in a cash bag

            a)         500                                                     b)         1000
            c)         5000                                                   d)         250                                         Ans:d(23)

19.       When a remittance is made to a SO through a special carrier, in which document a remark should be written for the information of SPM as to how the money was sent

            a)         In SO daily account                         b)         In SO Slip
            c)         In HO summary                                d)         In treasurer cash book        Ans:b(23)

20.       In sub offices cash received through special carrier a receipt for the sum should be given

            a)         In SO daily account                         b)         In treasurer cash book
            c)         Carrier’s book or dairy                     d)         Any one of the above          Ans:c(23)      
21.       On return of the carrier to the HO ________ should be examine the dairy or book of the carrier to see that a receipt for the remittance has been obtained by him and initial it with date in token of having carried out the examination.

            a)         Head Postmaster                             b)         Sub account assistant
            c)         Treasurer                                           d)         Any senior of the branch    Ans:c(23)

22.       When no cash bags are enclosed, the account bags will be closed and sealed by
            a)         Treasure                                            b)         Postmaster
            c)         Sub account assistant                    d)         Mail clerk                               Ans:c

23.       When any remittance of cash/stamp  are enclosed, the account bag

a)                 The treasurer should then enclose the cash/ in the cash bag in the presence of the Sub account assistant and close and seal it also in the presence of the sub account assistant.
b)                 The sub account assistant count the cash/stamp and closed by himself
c)                  The cash bag will be closed in presence of Postmaster
d)                 None of these                                                                                               Ans:a(27)

24.       Mark the correct option relating to SO daily account.

a)                 The SO daily account is prepared by the sub postmaster himself
b)                 The sub postmaster is responsible for it correctness
c)                  The SO daily account may be prepared by SB PA
d)                 SB assistant is also responsible for it correctness                                 Ans:a

-101-

25.       Reasons for holding cash balances in excess of the prescribed maximum an below prescribed minimum and the reasons for holding stamps balances excess  should be recorded in

            a)         Postmaster daily dairy                    
            b)         Rough daily account
            c)         Daily account cash excess column
            d)         Remarks column of daily account                                                                        Ans:d

26.       Which of the following particulars should also be furnished on the reverse of the daily account.

a)                 Details of remittances received and sent from or to HO or other SO
b)                 Particulars of UCR , UCP, bills paid , reason for holding cash/stamp below minimum or excess maximum
c)                  Requisition for postage entered in remarks column
d)                 All documents sent to along with the daily account
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e

27.       SO summary in Head office is prepared by

            a)         Treasurer                                           b)         Sub account assistant
            c)         HPM                                                   d)         Any one of the above          Ans:b

28.       The purpose of maintaining the SO summary is

a)                 For consolidating the monetary transaction of the SOs in account with it
b)                 To check the transaction of the SOs including the branch offices in account with them
c)                  To watch the cash and stamps and postage due in transit between the HO and the SO under it.
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d

(Prepared by AB Kantharaja  Kodagu Dn, Karnataka, presently serving in APS (abkantharaja@gmail.com) mobile No 08969822340)


29.       What are the irregularities which are required to be brought to the notice of the postmaster by the sub account assistant?

a)                 When the amount held in cash by a SO exceeds the authorized max balance  and cash is held below the authorized balance
b)                 When the stamps are not sold by SO
c)                  Both the A and B
d)                 Neither A Nor B                                                                                            Ans:a(58)

30.       Remittances from a branch office to its account office are either sent by post or through carrier eg.

            a)         Postmen                                            b)         Village postmen
            c)         Overseer’s.                                        d)         Any one of them                  Ans:d



-102-

31.       Registered bag containing cash bag should be sealed by

            a)         Date seal                                           b)         Cash seal
            c)         Insured seal                                      d)         None of these                       Ans:c

32.       BO account bag received in the account office should be opened by

a)                 Sub account assistant
b)                 Sub account assistant in presence of Treasurer
c)                  Treasurer
d)                 Treasurer in presence of Sub account assistant                                   Ans:d

33.       Cash bag received in account office should be opened by

            a)         Postmaster in presence of sub postmaster
            c)         Treasure in presence of sub  account assistant           
c)         Either A or B
d)         Neither A nor B                                                                                            Ans:b

34.       Remittance exchanged between two sub offices entered in ______ at HO

            a)         SO daily account                             b)         SO Slip
            d)         BO slip                                               d)         SO summary                         Ans:d(46)

35.       Mark incorrect option relating to  when In correct items noticed in a sub office daily account 

a)                 Should be communicated with sub postmaster with instructions as to how to adjust the error
b)                 A similar note should be made in the sub office daily account received from SO till the adjustment is carried out.
c)                  The daily account received from a SO should be returned for rectification of errors
d)                 None of these                                                                                               Ans:c

36.       Cash bag should be sealed by

            a)         Insured seal                                      b)         Cash seal and with black sealing wax    c)            Cash seal                                          d)         Any one of the above          Ans:c

37.       A BO bag sent a branch office by its account office must always contain BO slip and  it may contain

a)                 Postal order for issue/payment
b)                 Money order for payment
c)                  Cash bag containing cash/stamp, SB document, and saving certificates
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(61)

38.       Contents of BO bag sent by the BO to its account office must always contain BO daily count and it may contain

a)                 Paid and unpaid MOs                     b)         Paid postal order
c)         Cash bag with or without cash      d)         All the above                         Ans:d(65)

-103

39.       Which of the following entry will be made in BO

a)                 To invoice remittance noting the details of cash( including stamps) sent to the branch office
b)                 To confirm the accuracy of the daily account last received from the BO by entering the balance in words and figure of last BO daily account
c)                  To Note the particulars of articles, documents, account office receipts, sent to the branch office.
d)                 To give instructions to the BPM whenever necessary
e)                 All the above                                                                                                 Ans:e(63)

40.       BO Slips are prepared in

            a)         Duplicate                                           b)         Single
            c)         Triplicate                                            d)         Quadruplicate                       Ans:a(63)

41.       Entries in BO slip are made and signed by

            a)         Sub postmaster                                b)         Treasure       
            c)         Sub account assistant                    d)         Any one of the above          Ans:c(63)

42.       Acquittance rolls should be signed by _______ and forwarded to_______

            a)         Sub account assistant, HO                        b)         Treasure, Account office
            c)         Postmaster, HO                                d)         Treasure, HO                        Ans:c(91)

43.       The acquittance rolls should not be detained in the SO beyond the _____ day of the month in which the pay is disbursed.

            a)         Next                                                    b)         Fifth
            c)         Tenth                                                  d)         Same                                      Ans:c(91)

44.       Authorized bal to SO are fixed by

            a)         Head of the circle                             b)         Sub divisional inspector
            c)         Regional PMG                                  d)         Supdt of Post office             Ans:d(102)

45.       The duties of Head postman is

a)                 To convey cash from and to the treasury or town SOs
b)                 To take out for delivery article that have been returned by other postman as unclaimed or refused
c)                  To work in the place of any postman who is temporarily absent
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(106)

46.       Mark the correct options relating village postman register.

a)                   Village postman register is Form 85 is kept by each postman
b)                   Address of the all article a/w No is to be entered in the register
c)                    The postage due on the unpaid article is  to be entered in this register.
d)                   All the above                                                                                                Ans:d(135)



-104

47.       Mark the correct option relating to Village postman book

a)                 Village postman book is form 86 should be kept by each village postman
b)                 Before proceeding on his beat, the village postman must enter in it the date and day of the week on which he leaves the post office and the names of all villages that he required to visit.
c)                  As each village is visited, the village postman should obtain the signature of the Headman or other responsible person with date and time..
d)                 All the above                                                                                                 Ans:d(136)

48.       The cash bag should always be sent to the account office by the BPM enclosed on the______

            a)         BO daily account                             b)         SO daily account
            c)         BO Slip                                              d)         SO slip                                   Ans:a

49.       BO Journal in form Pa 5 kept in

            a)         All BOs                                               b)         Selected BOs
            c)         Account office                                  d)         All the above                         Ans:a

50.       Book of BO receipts containing _______ pringed serialy numbered receipts in _____ is supplied to the _____

            a)         50, duplicate,            BO                             b)         100, triplicate, BO
            c)         100, duplicate, BO                           d)         100, duplicate, EDPO         Ans:c



*************


No comments:

Post a Comment

Post a Comment