Wednesday, 11 July 2012

71 MODEL QUESTIONS FOR IPO EXAM( PM VOL IV)


POSTAL MANUAL VOL IV
(ESTABLISHMENTS)

1.         A Candidate within the maximum age limit at the time of recruitment , but is over aged at the time of appointment


            a)         Cannot be appointed                                    b)         Can be appointed in service
            c)         Can be appointed after getting sanction    d)         None of these            Ans: d (10)

2.         Office establishment will not include

            b)         Non gazetted  servants engaged for clerical duties
            b)         Group D servant employed in service
            c)         Sweeper
            d)         All the above                                                                                                  Ans: c(11)

3.         Mark correct option
           
            a)         No person who has been dismissed for misconduct from any post may be                  employed
            b)         The paper showing result of enquiry into the character and antecedents  official         should be kept with their character sheets/ CR as the case may be
            c)         In the ED agents enquiry papers may be kept with their security bond
            d)         All the above                                                                                                  Ans: d(3)

4.         Re-employment of persons who resigned, absconded or were dismissed should
be made on special ground previous approval of the

            a)         Head of the circle                                          b)         Min of IT
            c)         DG Post                                                         d)         PMG                           Ans: c(3)

5.         Calculation the time spent on training for the purpose of confirmation leave other than casual leave must be
‘          
            a)         Included                                                          b)         Excluded
            c)         Cannot say                                                     d)         None of these            Ans: b(27b)

6.         Every important event in the official career of a gezetted Govt servant affecting his pay and other conditions of service e.g appointment, promotion, leave, retirement, removal, dismissal etc. should be notified in the
           
            a)         Memorandum                                                b)         DG Order
            c)         Gezette of India                                             d)         None of these            Ans: c(29)

7.         Notification made by the government of India are published in _____ and those by the _________ and _______and administrative offices in _________ of Gazette India

a)                 Part I section 2, DG, Head of the circle, Part III section I
b)                 DG order, Head of the circle, DG, Part II
c)                  Notification, DG, Head of the circle, Part II,
d)                 None of these                                                                                                Ans: a(29)

8.         Stamp vendors are in

            a)         Regular establishment                                  b)         Temporary establishment
            c)         Paid staff                                                        d)         None of these            Ans: a(31)
-
9.         The gradation list prepared in once in a _______ year on _________ by ______ in the form______________
           
a)                 Two, 1st Jan, DG Post, APP 43       b)         Three, 1st Jul, HOC, APP 43
c)         Five, 1st Jul , HOC, APP 44 d)         None of these                        And: c(32a)

10.       The time limit prescribed for representing against discrepancies in the gradation list

a)                 One month from the date of issue of the Gradation list
b)                 Three month from the date of issue of the Gradation list
c)                  One year from the date of issue of Gradation list
d)                 No time limit                                                                                                   Ans:c(32d)

11.       Appointment authority should keep gradation list of

a)                 Officials , appointments to whose post, if vacant, are made by him
b)                 Officials under control who are ordinarily liable for transfer by him
c)                  Officials qualified for promotion to a higher grade, appointment to which are made by him
d)                 All the above                                                                                      Ans: d(32b)


12.       When there are two are or more officials of the same name in a particular cadre, they should be
           
            a)         Change their name                           b)         Promote to different cadre
            c)         Distinguished by serial number       d)         None of these                        Ans: c(32c)

13.       No appeal against such alternative will lie to a higher authority unless it is submitted within the usual time limit of _______ from the date of communication

            a)         Three months                         b)         Six month
            c)         One year                                            d)         One month                             Ans:b(32d)

14.       Where recruitment made partly form departmental candidates and partly form outsider, the departmental candidates should always ____from the outsider in orde

            a)         Junior                                                  b)         Senior
            c)         Equal                                                  d)         None of these                        Ans: b(32e)

15.       All transfers, changes of HQ and special duties of gezetted officers should be communicated to the

            a)         Director General                               b)         Audit office
            c)         Head of the circle                              d)         Both A&B                               Ans:d(35)

16.       Transfer should generally be made in

            a)         May of each year                               b)         April of each year
            c)         Jan of each year                                d)         Mar of each year                   Ans:b(37a)




17.       An official should not be transferred from one unit to another, either within the same circle, or to another circle, unless he

a)         Permanent                                         b)         Temporary
c)         Quasi permanent                              d)         None of these                        Ans: a(38)

18.       Transfer of officials, who are not permanent in grade, may in deserving cases, be permitted with the personal approval of the 
           
            a)         Head of the circle                              b)         DG Post
            c)         Min of IT                                              d)         None of these                        Ans: a(38)

19.       Mark correct option
           
            a)         If an official transferred to an new unit on mutual exchange he will be take                                position of the person in the gradation list of the new unit with whom the official                      came on the mutual exchange  or would have been assigned to him  had be                   been originally recruited.
            b)         When a permanent official is transferred on his own request to another unit                 without on mutual exchange to another unit he will be rank junior in the                                gradation list of the new unit all official
            c)         The transfer of an official form one arm of service to another within or outside of                     circle can be allowed only with the personal approval of the Head of the circles.
            d)         If he old and new unit form part of a wider unit for the purpose of promotion to a                      higher cadre, the transferee will be retain his original seniority in the gradation
                        list of the wider unit
            e)         All the above                                                                                                  Ans:e(38)

20.       Charge report prepared in

            a)         ACG 67                                              b)         ACG 63
            c)         ACG 61                                              d)         ACG 40                                  Ans: c(43)

21.       An officer transferred may not, without urgent necessity or special orders of the Head of the circle, leave the station
           
a)                 Before the arrival of the permanent successor
b)                 After the arrival of the permanent successor
c)                  After completed his tenure  
d)                 None of these                                                                                                Ans: a(41)

22.       In the event of any disagreement between the relieved and the relieving officers, a reference should be made to the

            a)         SSP/SP                                             b)         PMG              
            c)         Head of the Circle                             d)         DG Post                                 Ans: c(47)

23.       Reports of transfer of charge of gezetted officer including Head of the circle and P&T Accountant should be sent by post (not telegraph) to the            
           
            a)         Next higher authority             b)         Audit officer concerned
            c)         DG Post                                             d)         All the above                          Ans: d(48)



24.       In the case of officiating promotion to vacancies of less than one month duration, the officiating arrangement should confine to all official working
           
            a)         In the same office                              b)         In the same station
            c)         In the same division                          d)         No specific limit                     Ans: b(50)

25.       The age limits for appointment to the post are to be followed

            a)         At tie time of recruitment                  b)         At the time of appointment
            c)         At the time of selection                     d)         None of these                        Ans:a

26.       A post office clerk transferred from one division to another division in the same circle
           
a)                 Will loss his seniority in the circle gradation list for promotion to LSG
b)                 Will not lose his seniority in the circle gradation list for promotion to LSG
c)                  Will have his seniority regulated both in the divisional and the circle gradation list
d)                 None of these                                                                                                Ans: b

27.       Application for leave must be submitted in form

            a)         APP 45                                              b)         SR1
            c)         SR 5                                                   d)         SR 10                                     Ans: b(9)

28.       Casual leave need not be recorded in
           
            a)         Absentee statement                         b)         In service book
            c)         Service rolls                                       d)         All the above                          Ans:d(102)

29.       `Mark the correct option
           
            a)         In cases where promotion is to be made from officials working in the same                 station, officiating arrangement should be made not more than one month
            a)         In cases where promotion is made from official working in different statinss/sub                     division officiating arrangement should be made more than one month but not                        more than 4 month
            c)         Short term vacancies caused by regular incumbents proceeding on leave for                         45 days or more may be filled up by officials available in approved panel
            d)         All the above                                                                                                  Ans: d(50)

30.       Transfer to sorters holing selection grade appointment will be reported to

            a)         SSP/SP                                             b)         PMG
            c)         Head of the Circle                             d)         DG Post                                 Ans: c(53)

31.       Postmaster of HO who are subordinate to the super indent, Inspectors and SP, Head clerk also report every transfer or assumption of chart to the

            a)         Group B Officer of division               b)         Postmaster General
            c)         Head of the circle                              d)         None of these                        Ans: c(54)




32.       Mark the correct option

            a)         A Supdt of PO or RMS should not ordinarily remain in charge of the same                              division for more than 4 years
            b)         Every Supdt of PO should hol charge of RMS Dn for atlease 4 years,
            c)         Every RMS Supdts should hold charge of a PO Dn for not less than 4 years
            d)         ASPs of PO or RMS and IPO/IRM should not remain in the same Dn not more                       than 4 years
            e)         All the above                                                                                                  Ans:e(57)

33.       An officer should not ordinarily be brought back the same division until

            a)         Ten year completion of tenure
            b)         Two year completion of tenure
            c)         The lapse of an interval equalant  to the max period as fixed
            d)         No such limit                                                                                                  Ans: c(61)

34.       Preservation period of ED SPM leave form APP-45 is

            a)         Two years                                          b)         Three years
            b)         One year                                            d)         Six month                               Ans: b(91)

35.       An application for leave must be submitted ordinarily

            a)         Fifteen days advance                       b)         One month advance
            c)         Two month advance              d)         None of these                        Ans: b(92)

36.       Generally Casual leave is limited to max of

            a)         10 days                                              b)         5 days
            c)         8 days                                                 c)         12 days                                  Ans: c

37.       The authority to competent to grant Casual Leave is

a)                 The head of the circle                       b)         The head of the division
b)                 The head of the office                       d)         Next higher officer                 Ans: b

38.       Who has been delegated to power to grant rules 38 transfer of official belongings to Postmen/Mail guards?

            a)         Senior Supdt. of Post office b)         Super indent of Post office
            c)         Postmaster General                         d)         Head Post master of HO      Ans: c

39.       Officiating arrangement can be made in leave vacancies of less than 45 day

            a)         Cannot be made                               b)         Operative cadre only
            c)         Can be made to all cadre                d)         None of these                        Ans: b

40.       Mark the correct option

a)                 No one can be claim the max number days casual leave as a matter of right
b)                 Casual Leave should not be sanctioned more than 5 days at a time
c)                  The persons appointed middle of the year the authority competent to sanction
Grant such leave will have discretion to grant either the full period or 8 days
Or only proportion
            d)         CL not a form of leave and not treaded as absent
            e)         All the above;                                                                                     Ans: e(99)



41.       By payment of overtime allowance

            a)         When no leave reserve is available
            b)         When the work cannot be distributed among the staff on duty
            c)         When the work cannot be assigned to an official form another dept, branch                 or section of the same office whose work cannot be held up
            d)         When the work is such that it cannot be postponed
            e)         All the above                                                                                                  Ans: e(91)

42.       A register of pension  cases disposed of by a sanctioning authority should be maintained in form
           
            a)         Est 51                                                 b)         Est 57
            c)         Est 56                                                 c)         None of these                        Ans: b

43.       When pension cannot be sanctioned at the time of retirement due to some reasons the officer concerned should be sanctioned

            a)         Advances of his pension                  b)         Rough amount of pension
            c)         Anticipatory pension             d)         Gratuity pension                    Ans: c(107)

44.       ________ will review every year in __________ and __________ all pension cases of ministerial servants serving under

a)         Head of the circle, Mar, Oct b)         Head of the office, Apr, Oct
c)         PMG, Oct, Jan                                   d)         None of these                        Ans: (109)

45.       _________  must make a point of knowing the names of his subordinates who are likely to retire within the six month from__________ and from___________.
           
a)                 The Head of the office, Jan to Jun, Jul to Dec
b)                 The Supdt of post office/First class postmaster, Apr to Sep, Oct to Mar
c)                  IPOs/IRM, Apr to Sep, Oct to Mar
d)                 None of these                                                                                                Ans:b(113)

46.       Mark the correct option relating to pension cases

            a)         The continuity of an applicant’s service cannot be established by the mere                  production of order of transfer issued at various time unless the receive the                       collateral evidence
            b)         The requisite verification statement and the collateral evidence should be                               obtained within the period of six months
            c)         The payment authorized by the Audit officer is only provisional ant therefore                a formal sanction to the pension has to be issued by the competent authority in                         every case.
            d)         All the above are correct                                                                              Ans:d

47.       PPO stands for
           
            a)         Pension payment order                                b)         Partly payment order
            b)         Provisional payment order                           d)         None of these            Ans:a




48.       _____ will submit the application of cases arising from railway accidents accompanied by the documents mentioned above, for the order of _____through ____

a)                 The Head of the office, Head of the circle, PMG
b)                 The Supdt of PO, PMG, Account office
c)                  The Head of the circle, DG, Audit office
d)                 None of these                                                                                                Ans:c(149)

49.       Workman compensation act is

            a)         1973                                                               b)         1923
            c)         1927                                                               d)         1911                           Ans:b(150)

50.       Who will prepare the register of sanctioned establishment a distribution list in form Est-43 in RMS

            a)         Supdt. of Post office                                     b)         Head of the Circle
            c)         Supdt of RMS                                                d)         DG Post                     Ans:C(227)

51.       Qualification of Inspector of Post office is

            a)         An inspector must be a man of active habits and physically able to stand the              strain of constant traveling, by night as will as day.
            b)         He must be thoroughly acquainted with the work of post office and the positions                     of Post office and mail lines
c)         He must be able to conduct efficiency the investigation that are entrusted to him
d)         All the above                                                                                                  Ans:d(238)

52.       Test sorting or practical, sorting with qualifying speed of _____ letters per hour for outward sorting  and ______ per hour for distribution of letter for delivery beats allowing for a max eight mistake in either cases

            a)         100,    50                                                        b)         1000,500
            c)         1000,600                                                       d)         None of these            Ans:c(264)

53.       Examination for the appointment of accounts of PO/RMS all clerks/sorter who have not less than _________ service as clerks/sorter.

            a)         5 years                                                           b)         10 years
            c)         3 years                                                           d)         None of these            Ans: c(273)

54.       Traveling allowance to an from the place of examination will be allowed

            a)         Only to successful candidates                     d)         All the candidates
            c)         No traveling allowance allowed                   d)         None of these            And:a(273)

55.       Mark the incorrect option relating to Inspector Post office examination

            a)         A candidate must fulfill the   conditions of min service limit and max age limit as                     on 1st Jul preceding the date fixed for the examination.
            b)         If they have not already availed themselves of the max number of chances                   before joining the APS, the will be allowed to have max of two chances while              serving in Army Postal Service.
            c)         If a candidate is unable to ride bicycle at the time of the application he should                        be given two months time to learn if after he has been selected.
            d)         None of these                                                                                                Ans:d(279)
           



56.       Check supervisor in RMS the standard for test sorting will be

            a)         500 article per hour                           b)         800 article per hour
            c)         1000 article per hour                        d)         1200 article per hour            Ans(279)

57.       Branch post office should be placed in charge of ED agent such as
           
            a)         School masters                                 b)         Station master
            d)         Land holders                                      d)         All the above                          Ans: d(284)

58.       Mark the incorrect option

            a)         The police officer who is not a pensioner may not be employed as an ED agent                     without the previous sanction of the DG
            b)         Disabled ex-servicemen who are in receipt of disability pension and are not               disqualified for further service in civil dept may also be considered as ED sub                       or branch postmaster
            c)         No person holding an elective office shall be considered for the post of an ED                       agent.
            d)         None of these                                                                                                Ans:d(284)

59.       Contractors are employed

a)                 For conveyance of mail
b)                 For performance of treasury work in post office
c)                  For selling postage stamps and postal stationary
d)                 All the above                                                                                                 

60.       Extra departmental agents are employed to work as
           
a)                 Delivery agents, in cases where full time postman are not justified
b)                 Mail carriers in cases where departmental runner are not justified        
c)                  Stamp vendors & Chowkidars       
d)                 All the above                                                                                                  Ans:d 

61.       Every proposal of new establishment made by a_____ must be submitted to______ through___________ concerned, at least _______ in advance of the date form which sanction is desired and where necessary.

a)                 Head of the circle, DG post, circle account office, 2 month
b)                 DG Post, Cent Govt, Min of IT, 1 year
c)                  Supdt Of PO, Head of the Circle/ Regional PMG, Account officer, 2 month
d)                 None of these                                                                                                Ans:c

62.       The value return in form Est 5  is maintained by
           
            a)         Experimental PO                               b)         Account office
            b)         Both A&B                                           d)         None of these                        Ans:b

63.       A value return is a statistical statement showing the quantum of different items of work performed in a Post office ie.

            a)         Value of all postage stamps            b)         Commission of MO issued
            c)         Commission on IPO sold                 d)         All the above                          Ans:d
-150-

64.       The value return in form Est 6(a) is prepared by ________ and submitted to____

a)                 Experimental post office, Account office
b)                 Account office , Head of the circle
c)                  Head of the circle to DG Post
d)                 The Supd. Post office to Head of the circle/Regional PMG                     Ans:d(531)

65.       A value return in form Est 5 or Est 6(a) as the case may be should be submitted with every proposal

a)                 In connection with experimental post offices
b)                 For increasing the establishment charges of a branch office
c)                  For converting a branch office into sub office
d)                 For closing an office on the ground of its being unremunerative.
e)                 All the above                                                                                                  Ans:e

66.       Mark the correct option relating to how are the postal income and postal cost of any office calculated in rural area.

            a)         2/5 of the value of all postage stamps and stationery sold at the office plus 20%                     ( This represents in come on account of article received for delivery)
            b)         7/20 of the value of all postage stamps and stationery sold at the office( This              represents in come on account of article received for despatch)
            c)         3/4  of the postage collected on unpaid and insufficiently paid articles delivered                     by the office
            d)         1/8 of the postage due on unpaid and insufficiently paid article posted at office.
            e)         All the above                                                                                                  Ans:e)

67.       Mark the correct option relating to how are the postal income and postal cost of any office calculated in urban area.

            a)         43/120 of the value of all postage stamps and stationery sold at the office plus                       20% ( This represents in come on account of article received for delivery)
            b)         37/20 of the value of all postage stamps and stationery sold at the office( This                        represents in come on account of article received for despatch)
            c)         5/7  of the postage collected on unpaid and insufficiently paid articles delivered                     by the office
d)         5/42 of the postage due on unpaid and insufficiently paid article posted at office.
            e)         All the above                                                                                                  Ans:e)

68.       Mark the correct option relating to how are the postal income and postal cost of any office calculated in all office rural/urban area.
           
a)                 24% of MO commission on MO issued by the office
b)                 38 % of the MO commission on MO paid by the office
c)                  2/5 of the amount of commission realized on IPO sold & 2/5 of IPO paid
d)                 All the above                                                                                                  Ans:d

69.       The period of which the experimental PO is at firs sanctioned should not exceed

            a)         6 month                                              b)         1 year
            c)         2 year                                                 d)         3 year                         Ans:a

-151-

70.       No experimental post office opened in rural area may be made permanent unless its total income covers its total cost plus

            a)         25 % of the cost                                b)         10 % of the cost
            c)         5% of the cost                                    d)         20 % of the cost                    Ans:a

71.       Mark the correct option relating ot press sorting office
           
            a)         Press concerned should provide necessary suitable accommodation for the              post office free of rent and give an undertaking in writing that effect.
            b)         Press sorting office may be open after consideration of the HOC/PMG                       
            c)         The press should bear the charges of additional staff , if any that may be                                 employed for the purpose.
            d)         All the above                                                                                                  Ans:d

 (Prepared & published by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)

1 comment:

  1. Another great one, really nice... could be helpful I hope http://www.kidsfront.com/academics/class/12th-class.html

    ReplyDelete